Aktuellt


Nytt & Gammalt

Aktuellt

Alla tiders JUL

 • 2023-12-07
 • Kristinehamn
Efter vårkonsert i Broängskyrkan och allhelgonamusik i Kristinehamns kyrka under året tar stadens egen Kammarkör med sina 25-tal korister sig an den efterlängtade julkonserten. Bro Kammarkör avrundar sitt musikår med julkonsert i Broängskyrkan Kristinehamn den 20 december 2023 kl 19.00.
 

Kören har under året växt med ett flertal nya röster, totalt är vi idag 25 damer/herrar, balanserat 50/50 samt den smått evige körledaren Lars Persson. Minst fyra stämmor kan skönjas, faktiskt upp till åtta om noterna säger så. Denna gång bjuds på traditionell julmusik i ett antal konstellationer med brittiska och instrumentella inslag. Ingen jul utan sådant som Julbocken, Staffan, Karl-Bertil eller Jussi. Kören bjuder alla julsugna på en musikalisk tidsresa, bara att luta sig tillbaka och njut. affisch jul23

Vårkonsert i repris!

 • 2023-05-10
 • Kristinehamn
Det blir repris på fjolårets succé, goes POP. I år heter vårkonserten goes POP again och platsen är denna gång Broängskyrkan i Kristinehamn. Låtarna är till viss del de samma men det mesta är nytt och fräscht.
 

Det är inte enbart på måndagar som Bro Kammarkör samlas på KPS att öva inför sitt nästa evenemang. Även en söndagseftermiddag i det bästa av vårväder samlas huvuddelen av dess korister för en extra mangling av repertoaren under en halv kördag. Denna gång gäller pop på programmet och vår körledare Lars Persson vid flygeln leder som vanligt kören mot nya höjder i de åtta stämmorna. Konserten närmar sig, alla är beredda, den 27 maj blir det pop igen på Broängskyrkan, be there!affisch var23

Strålande Jul med Bro Kammarkör

 • 2022-12-09
 • Kristinehamn
Bro Kammarkör återställer ordningen med sin traditionella julkonsert och återvänder i år till Broängskyrkan. Årets konsert, Strålande Jul, blir en blandning av både gammalt och nytt, och som vanligt lägger kören stor vikt vid att skapa rätt stämning och kanske lite lugn och ro 4 dagar innan Jul.
 

I år kommer Åsa Gustafsson och Nils Bergslid, förutom att medverka i körsången, på ett lättsamt vis presentera många av låtarna. Bro Kammarkör har de senaste åren strävat efter att göra julkonserterna till lite mer än ”bara” sång och musik. Vi minns ju tex ”Världens Jul”, för några år sedan, där kören tog oss med på en musikalisk resa jorden runt. Publiken har visat sig uppskatta detta och konserterna har varit mer än fullsatta.

Kören uppmanar sin trogna publik att vara vid kyrkan i god tid för att inte riskera att missa denna vackra musikaliska upplevelse.  

Bro Kammarkör förbereder för fullt inför Jul

 • 2022-11-29
 • Kristinehamn
Med bara några få veckor kvar innan Jul förbereder sig Bro Kammarkör för fullt inför Julkonserten den 20 december. I år är kören tillbaks i Broängskyrkan och förhoppningen är att den skall bli lika välfylld som vanligt.
 

En blandad repertorar med många gamla klassiker och en hel del okända verk ger koristerna en hel del att bita i. I synnerhet eftersom repetitionstiden för Julkonserter alltid är ganska kort, Allghelgonakonserten genomfördes den 6 november. Man har dock redan hunnit med ett antal repetitioner samt en hel övningsdag med mer intensiv finjustering. 

För dig som planerar att komma och lyssna på det färdiga resultatet hälsar vi dig välkommen till Brooängskyrkan den 20 december kl 19:00. Eftersom vi inte säljer förköpsbilljetter uppmanar vi dig att vara vid kyrkan i god tid för att vara säker på att få plats. Julkonserterna brukar vara mycket välbesökta. 

EN ALLHELGONAKONSERT ATT MINNAS

 • 2022-11-06
 • Kristinehamns Kyrka
Allhelgonakonsert med Bro Kammarkör brukar betyda en stunds eftertanke och avkoppling för vår trogna publik. Årets konsert gjorde ingen besviken och de fullsatta bänkraderna i Kristinehamn Kyrka hjälptes åt att hålla värmen i den stora lokalen.
 

Allhelgona är traditionellt en högtid där vi alla får möjlighet att tända ljus och skänka en tanke till de nära och kära som inte längre finns med oss. Vi ville med konsertens program inte bara uppmärksamma detta utan också visa omtanke till de i vår närhet och i vår omvärld som just nu känner oro inför sin framtid. När vi sjunger tillsammans känner vi samhörighet och gemenskap och det ger oss också möjlighet att förmedla känslor. Känslor som sorg, saknad och oro, men också känslor om hopp och frihet. Vår föhoppning var att dessa känslor kunde släppas loss även hos vår publik. "Låt oss ta er med på en resa från det mörka till det ljusa, från förtvivlan till hopp".

I vårt andra stycke, Finlandia-hymni, sjöng vi Jean Sibelius vackra ord om framtidstro och frigörelse från stormakten i öst. Det är såklart ingen tillfällighet att att just denna hymn fanns med och kopplingen till vår närtid är tydlig.

Man såg många i publiken luta sig tillbaka och njut av en stunds stillhet och gemenskap med oss. Vi mindes de vi vill minnas och skänkte en tanke till de som behövde vår omtanke. Natten skingras...

BRO KAMMARKÖR POPPAR TILL DET

 • 2022-06-04
 • Stadshotellet i Kristinehamn
Bro Kammarkör är tillbaks med besked. Förra årets julkonsert, som blev något av en nystart efter pandemin, följs nu upp av en popkonsert. ”Bro Kammarkör goes POP” är en bred satsning på populärmusik med låtar från bl a Beatles, ABBA och Alcazar.
 

Det hör inte till vanligheterna att Kristinehamns egen kammarkör släpper på tyglarna så tydligt som man nu gör inför den kommande vårkonserten. Välkända schlagers och listettor gör förhoppningsvis att upplevelsen blir mer igenkännande för publiken och chansen, eller risken, för allsång torde vara tämligen hög.

Stadshotellets festlokal, Christinasalen, kommer att fungera som konsertlokal lördagen den 4 juni klockan 18.00. Bro kammarkör hoppas att, på ett lättsamt sätt, kunna bjuda publiken på en stunds underhållning värd att minnas och kanske kommer det att nynnas på ”fångad av en stormvind” senare under kvällen när Stadshotellet öppnat sin bar.

 

Frågan är om kören kommer att plocka fram sina pop- och rockröster eller om kammarkörens väl inarbetade körklang kommer att bestå? Är du nyfiken på svaret? Kom och lyssna och avgör själv!

ÄR DU MAN OCH FUNDERAR PÅ ATT BÖRJA SJUNGA I KÖR?

 • 2022-08-27
 • Kristinehamn
Bro Kammarkör är en samling sångglada människor som tillsammans strävar efter att utvecklas tillsammans och individuellt inom körsång. Balansen mellan de 4 huvudstämmorna sopran, alt, tenor och bas skapar vacker musik som uppskattats av vår publik i snart 50 år. 
 
kampanj man
HJÄLP OSS ÅTERSKAPA BALANSEN I KÖREN

Just nu är dock balansen lite rubbad. Vi behöver fler män till vår kör, främst är det basar som saknas. Är du kanske den som ofta och gärna tar ton, eller känner du någon som du tror skulle passa hos oss?

Tveka inte att kontakta oss så är du välkommen att komma och prova lite tillsammans med kören. 

RING

ÅSA GUSTAFSSON 070 - 650 43 54
Lars Persson 070 - 511 35 60

BRO KAMMARKÖRS JULSAGA

 • 2018-12-23
 • Broängskyrkan i Kristinehamn
Dagen före jul fick hugade Kristinehamnare vila från julbestyrenI en fullsatt Broängskyrka bjöd Bro Kammarkör på ljuvlig körsång och riktigt roliga iscensättningar av julens fixpunkter Kalle Anka och Karl-Bertil Jonssons julafton.
 

Kvällens kyla bet ordentligt men inte på kören som gjorde sin kanske bästa julföreställning hittills. Traditionella julsånger som ”Jag drömmer om en jul hemma” och ”Staffansvisan” framfördes med körens vanliga finess men lite mer ovanliga sånger i detta sammanhang som Vita vidder, lyfte konserten till en ny dimension.

Inslag som det lilla luciatåget gjorde starkt intryck på publiken med sin spröda Luciasång. En av luciorna hade denna kyliga kväll valt att ha vita långbyxor, ett klokt val som förhoppningsvis kan bli en ny trend för de som föredrar byxor framför lucianattlinne. Kören visade sin humoristiska sida med mycket lyckade scener från bland annat Askungen, Djungelboken och Tjuren Ferdinand. Alten Ellen Gustafsson fick tillsammans med kören hela kyrkan att gunga med i sången ”Hårda paket”. Fokus på julen var självklart även om sånger som ”Koppången” med sitt budskap om själarnas gemenskap kan tilltala även den som inte tror på julens budskap. Sammanfattningsvis lyckades kören och det utmärkta bandet denna kväll att sprida både julglädje och julefrid på alldeles strålande sätt.

Inför nästa jul är förväntningarna höga och det kan vara en god ide att ge två föreställningar då det verkar vara ett stort intresse från publiken.

TROMSÖ MED BRO KAMMARKÖR

 • 2018-08-02
 • Tromsö. Norge
 • Bernt Magnusson
Även om Norge är vårt närmaste grannland finns där resmål som är väl värda ett besök även om målen ligger rejält utanför allfarvägen. Med Tromsö som exempel så tar en biltur ett par dagar varför de flesta i kören tog flyget och klarade den resan på under två timmar.
 
Ett annat ressätt är den anrika Hurtigruten som också nyttjades vilket har fördelen att skeppet angör hamn precis vid hotellet. Idén att göra en körresa till norra Norge kom från körens ordförande Åsa Gustavsson som för ett år sedan träffade en äkta Tromsöbo, numera boende i Kristinehamn, Kamilla Kjaer. Till sammans med Kamilla bildade kören i god tid en liten resgrupp som med stöd av hennes erfarenheter kunde sy ihop en liten meny för några dagar långt norr om Polcirkeln. Det ledde även till kontakt med en av alla de körer som Tromsö kan ståta med, Ultima Thule (icke att förväxla med sin svenska namne) som under de senaste 30 åren letts av Ivar Solberg. Två körer med delvis samma repertoar klarar alldeles utmärkt att dag två tillsammans genomföra en konserti en av Tromsö ikoniska byggnader, Ishavskatedralen.

Katedralen liknar ingen annan och har en strategisk placering i förlängningen av den majestätiska 30 meter höga bro som förbinder Tromsön med fastlandet. Katedralen byggdes1965 och är en populär begivenhet för icke minst turister. Under förövningen i kyrkan kunde redan där ett antal musikälskande turister avnjuta uppsjungningsstycken under Lars Perssons säkra ledning. Det gemensamma körstycket, Ola Gjeilos Ubi Caritas, dirigerades av Ivar Solberg och kompletterade körkvällen med en egen repertoar. Körerna tillsammans, med stöd av den goda akustiken, skapade en välljudande afton för en mindre men entusiastisk publik.

Tromsö definieras som den nordnorska huvudstaden och dess fylke planeras gå ihop med Norges nordligaste fylke Finnmark vilket inte alla norr om treriksröset är så trakterade av. Men då får Finnmarkarna kanske bättre access till Norges nordligaste universitet och en ganska komprimerad östad som även hyser en stor flygplats och mängder av faciliteter som lockar mängder av turister. Vad sägs om val- och norrskensspaning vintertid, om Fjellheisen med en makalös utsikt över staden året om, ett flertal spännande museer, fisketurer eller åka snabba ribbåtar? För de extra sugna finns inom ett par timmars biltur bland annat världens nordligaste whiskydestilleri eller glaciärklättring. Många anländer Tromsö per båt, framför allt Hurtigruten och en mängd kryssningsfartyg i megaklass, bara under kördagarna tre stycken. Bor man inte på fartyget finns det 13 hotell att välja mellan. Turistmassorna avtecknar sig naturligtvis i stadsbilden där framför allt museer och (dyra) restauranger står som spön i backen. Efter ett tag vänjer man sig vid prisnivån, 130 NOK för en pilsner och 200 för lågbudgetpizzan, men trots allt är utbudet brett och smakar riktigt bra.

Dag tre, efter en stadig frukost å det centralt belägna hotellet, nyttjade kören sina hyrda bilar för nästa evenemang några mil utanför Tromsö, Sommaröj. Nästan alla vägar i Norge måste av kanske känd anledning företas mellan hav och berg, ovanligt ofta en smal remsa där vägen nästan inte får plats, än mindre där man inte skulle kunna tro någon kunde bo. Klimatet är rätt hårt med tanke på hur vegetationen ser ut, i stort sett fjällnatur vid havsnivån, men åtnjuter en tämligen jämn temperatur över året tack vare Golfströmmen. Ön kan uppleva fyra årstider på en dag vilket medför grönska och absolut inte torka som årets svenska sommar.

tr3tr4Bro kammarkör fick årets utmaning på Sommaröj då Sissel Ditlefsen, en av Ultima Thules korister, guidade oss på tidernas toppbestigning med rep- och kamratstöd till dryga 200 m.ö.h. för bästa havsutsikten. Att både landsväg och hiss upp till toppen finns insprängt i berget visste inte den pustande skaran innan bergbestigningen. Men alla kom upp för den obligatoriska gruppbild med hav och stup rätt ner i bakgrunden. Nerfarten blev betydligt behagligare genom hjortronstinna marker och magnifika vyer över fina badstränder där det generellt badas mycket sparsamt. Efter en riklig buffé blev nästa punkt på programmet oplanerade bad i superklart 12-gradigt havsvatten, mycket tack vare strålande sol och goda badföredömen såsom Cilla. I den intilliggande butiken säljs värmande hemstickade plagg i alla fasoner innan kören samlade sig inför sitt andra framträdande denna resa. Sommaröjas kapell med tydliga arkitektoniska egenskaper ligger på samma plats och efter lite ombyten och musikaliska förberedelser tog kören ton. Musikvalet var mer profant vilket uppskattades så pass av ett tyskt par att de bjöd kören till sin hemort i norra Tyskland vid nästa körresa. Ja, varför inte?! Körens fjärde dag i Tromsö var tänkt för egna äventyr, se där en hel dag som nyttjades till fullo innan den avrundades med ett hejdundrande kalas på Tromsö finaste fiskrestaurang i hamnen – sent att förglömma.

EN SUMMERING AV 2016

 • 2016-12-31
 • Kristinehamn
2016 blev ett fantastisk år för Bro Kammarkör där allt egentligen började redan 2014 med planer att åka till Rom och sjunga. Där och då var det nog ingen som riktigt visste vad som väntade och vad vi faktiskt skulle komma att få uppleva.
 

2 år senare stod vi nämligen på Petersplatsen tillsamman med andra körer och sjöng inför påven och 80 000 anhängare. Upplevelsen att i vämen stå där och medverka i ett, för katolska kyrkan men också för Sverige, historiskt ögonblick bär vi alla med oss. Rent musikalisk fanns det dock andra höjdpunkter under vår vistelse i Rom. Bland annat sjöng vi för vår svenske ambasadör i ett betydligt intimare sammanhang i samband med svenska flaggans dag.

Eftersom vi åkte till Rom under våren/sommaren uteblev den sedvanliga vårkonserten vilket också den sedvanliga allhelgonakonserten gjorde. Bro Kammarkör firade nämligen 40 år som kör och detta var ju tvunget att uppmärksammas. Vi valde att göra detta med en jubileumskonsert med musik plockad från körens historia. Konserten hölls i Kristinasalen på statshotellet och beskådades av mer än fullsatta läktare.

Mer än fullsatt blev också vår julkonsert som för första gången på närmare 30 år flyttat från Ölme kyrka in i Broängskyrkan. Det kändes nästan självklart att årets sista framträdande också skulle bli något av ett publikrekord på hemmaplan, inget kommer förmodligen dock slå 80 000 på Petersplatsen.

 

Kören vill passa på att tacka alla som under året lyssnat till oss och samtidigt önska ett Gott Nytt År!

Vi ses under 2017

©

Bro Kammarkör. Alla rättigheter reserverade.